
Glutenfria kardemummabullar
50 g röd jäst
5 dl lättmjölk
2 msk fiberhusk
150 g rumsvarmt smör
1 dl mörk sirap
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 msk mald kardemumma
ca 10-12 dl (600-720 g) glutenfri mjölmix
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk mald kardemumma
Uppvispat ägg och pärlsocker till garnering
Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken
Vispa ner fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter.
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar i minst 5 minuter. Degen ska vara lite kladdig, det är bättre att arbeta in mer mjölmix innan utbakning om den blir för kladdig än att ha i för mycket mjölmix från början så att bullarna blir torra.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 2 timmar.
Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta eventuellt in lite mer mjölmix och degen är för kladdig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred den över plattorna.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8-10 minuter.
0